‘Verkeerde’ combinatie gender en etniciteit betekent uitsluiting positie aan universiteit

July 20th, 2013 Comments Off

Aan de universiteit werken te weinig zwarte vrouwen omdat ze geen kans krijgen. Ze zijn niet alleen uitgesloten op basis van gender maar ook door hun etnische afkomst. Dat zegt antropoloog prof. dr. Gloria Wekker, de eerste zwarte vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (leerstoel Gender en Etniciteit) in een interview met antropologe Nienke de Haan dat 14 juni 2013 verscheen op de website van Studium Generale Utrecht onder de titel Gender en etniciteit in het hoger onderwijs.

Succesvolle en goedpresterende zwarte, migranten- en vluchtelingenstudenten beschikken niet over het nodige netwerk en worden volgens Wekker, ondanks hoge cijfers, niet opgemerkt door hoogleraren die de sleutel zijn voor een promotieplek. Afkomst, wellicht nog meer dan gender, bepaalt blijkbaar in hoge mate de kans op een succesvolle carrière aan de universiteit.

Alhoewel Nederlanders gelijkheid hoog in het vaandel hebben maken ze onderscheid op basis van afkomst en etniciteit, gender en klasse. Volgens Wekker komt dit door het Nederlandse ‘culturele archief’, dat ten grondslag ligt aan hoe Nederlanders zichzelf, de ander en de wereld zien. Doordat Nederland zo lang een koloniale natie was maken Nederlanders nog altijd onderscheid op basis van etniciteit. Aan de universiteit heeft dit als gevolg dat maar weinig zwarte vrouwen weten door te dringen tot de hoge posities. Uit Wekkers onderzoek in 2007 bleek dat van de 221 vrouwen die op dat moment aan Nederlandse universiteiten werkzaam waren, slechts vijf een niet-Nederlandse achtergrond hadden. Hoogleraren gaan volgens Wekker opzoek naar een opvolger die op ze lijkt, zo kiezen ze onbewust voor een andere witte man.

Eind dit jaar verschijnt Wekkers boek waarin ze ingaat op het Nederlandse culturele archief en de invloed daarvan.

Bron: ABV Antropologen Beroepsvereniging - Gepubliceerd op 14 juli 2013 – Geschreven door Nienke de Haan

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading ‘Verkeerde’ combinatie gender en etniciteit betekent uitsluiting positie aan universiteit at Nederlands Genootschap Vrouwenstudies.

meta