Tatjana van Strien bijzonder hoogleraar ‘Psychology of eating styles’

January 3rd, 2013 Comments Off

Per 1 januari 2013 is Tatjana van Strien benoemd als bijzonder hoogleraar “Psychology of eating styles’ bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de VU. Van Strien gaat zich daar bezighouden met de psychologie van eetstijlen, met name de psychologie van eten en overeten, eetstijlen als gericht op lijnen, extern en emotioneel eten en hun onderliggende mechanismen.

Onderzoek naar de onderliggende mechanismen bij emotioneel eten is interessant. “Eten bij negatieve emoties is een atypische reactie want de normale reactie op negatieve emoties is namelijk niet eten en het eten gaat gepaard met een voorkeur voor zoet en vet voedsel”, aldus Van Strien.

Van Strien studeerde persoonlijkheidspsychologie in Groningen. Na een periode als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Leiden ging zij naar Wageningen waar zij als lid van een interdisciplinair team met financiële steun van het Preventiefonds onderzoek deed naar overgewicht. Zij promoveerde daar in 1986 met een proefschrift over eetgedrag en persoonlijkheidskenmerken.

Tijdens het onderzoek in Wageningen ontstond ook de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE). De Engelstalige versie hiervan (Dutch Eating Behaviour Questionnaire – DEBQ), die in hetzelfde jaar werd gepubliceerd, trok al gauw de internationale aandacht. De vragenlijst wordt wereldwijd, van Zuid-Amerika tot Korea toe, gebruikt als onderzoeksinstrument voor het meten van de eetstijlen gericht op lijnen, extern en emotioneel eten. De lijst is inmiddels in meer dan vijftien talen vertaald. Vanaf  2007 is er ook een kindversie van de NVE (NVE-K) geschikt voor kinderen van 7-12 jaar.

Sinds 1986 werkt Van Strien bij de vakgroep Klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze ook verbonden is aan het Institute for Genderstudies en het Behavioral Science Institute. In 2000 werd ze daar benoemd tot universitair hoofddocent (Aspasia). Van Strien schreef twee publieksboeken over dieten: ‘De Afslankmythe. Waarom afvallen vaak niet lukt”(2004) en ’Afvallen op maat. Een methode met blijvend resultaat’ (2007). Dit laatste boek vormde de basis voor de internettraining ‘Denk je Slank’ bij Psychologie Magazine (2009). Van Strien schreef voor het Gammacanon het lemma ‘lijnen’(2011).

Persbericht VU 20-12-2012

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Tatjana van Strien bijzonder hoogleraar ‘Psychology of eating styles’ at Nederlands Genootschap Vrouwenstudies.

meta