Remco van Hauwermeiren wint Johanna Naberprijs 2012

April 21st, 2012 Comments Off

Op 20 april is de jaarlijkse Johanna Naberprijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis door Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis. De winnaar is Remco van Hauwermeiren met zijn masterscriptie: The Ogaden war: Somali women’s roles and the psychological ramifications. Hij wint hiermee een geldbedrag van €500,-.

De jury, bestaande uit Mieke Aerts (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Anaïs van Ertvelde (winnares Johanna Naberpijs 2011), maakte een keuze uit acht inzendingen. De scriptie is in het Engels geschreven, een primeur in de geschiedenis van de Naberprijs.
De jury prijst Remco van Hauwermeiren om zijn ambitieuze onderwerpkeuze: de oorlog tussen Ethiopië en Somalië eind jaren zeventig, een van de meest wrede en bloedige conflicten in de Hoorn van Afrika. De student van de Universiteit van Gent heeft gekeken naar de rol van vrouwen tijdens dit conflict en met name hoe achteraf op deze rol wordt teruggekeken.
Naast zorgvuldig archiefonderzoek naar de geschiedenis van het Ogaden-conflict, is Remco van Hauwermeiren afgereisd naar Kenia om de levensverhalen van verschillende personen uit de Somalische vluchtelingengemeenschap op te tekenen. Zonder te willen ontkennen dat vrouwen vaak slachtoffer zijn in een oorlogsconflict, concludeerde Van Hauwermeiren dat de Somalische vrouwen juist ook een actieve rol hadden binnen het conflict op het gebied van verzorging, logistiek en in de strijd zelf.
Methodisch het meest interessant vindt de jury de conclusie dat ‘de Oganden-oorlog in de Somalische herinneringscultuur na 1978 een construct is geworden dat de overlevenden helpt hun persoonlijke lijdenservaringen van toen te transformeren tot een collectieve coping strategy voor het heden.’

De Johanna Naberprijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijver van talrijke historische studies en één van de oprichters van het IAV, de voorloper van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwengeschiedenis te bevorderen.
www.aletta.nu

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Remco van Hauwermeiren wint Johanna Naberprijs 2012 at Nederlands Genootschap Vrouwenstudies.

meta